Lyfo.NET - Geen excuus, blijf verbonden - TBM

2022-03-02 09:43:44 By : Ms. Candice cheng

Eén van de innovators van 2022 wordt ongetwijfeld Maurits Zandbergen van Lyfo.NET. Maurits Zandbergen is ook wel bekend van zijn eerste bedrijf RadioAccess, marktleider op het gebied van mobiele indooroplossingen, DAS’ en private LTE- en GSM- netwerken. Dit bedrijf is eind 2014 verkocht aan Koning & Hartman. Na een periode van rust en bezinning is Maurits een nieuw bedrijf gestart, Lyfo, wat middels hun unieke software oplossing Lyfo.net zorgt voor verbinding op plaatsen en momenten waar je eigen mobiele provider geen bereik biedt.

Ik kom uit de wereld van de mobiele netwerken. In 2018 zagen we al een verschuiving van noem het maar ‘missie kritische communicatie & bedrijf kritische communicatie´ naar de mobiele telefonie.

De vraag die we ons destijds stelden was ‘Is het mogelijk om in de performance van één mobiel netwerk, die afhankelijkheid weg te nemen? Dat je dus niet meer afhankelijk bent van die performance van een lokale provider met een slechte dekking of een netwerkstoring. De kennis en ervaring die we met RadioAccess hebben opgebouwd, hebben we ingebracht in dat mobiele toestel, om het schakelen tussen mobiele netwerken mogelijk te maken. Dat was eigenlijk het begin van de software oplossing Lyfo.NET.

We zijn begin 2018 gestart. Dat was het begin van een behoorlijke ontdekkingsreis. Net als Thomas Edison, die 1.000 manieren uit heeft gevonden waarop een gloeilamp dus niet werkt, hebben wij 1.000 manieren bedacht waarop onze oplossing ook niet werkt, tot we daadwerkelijk het spreekwoordelijke licht zagen. Dat begon met een Windows versie, die kwam eind 2019 op de markt. Begin 2021 hadden we de doorbraak met Android. Deze reis met Lyfo is een continu proces van leren en ervaren. Daar is het idee ontstaan van ‘alles wordt mobiel’. Hoe kunnen we er voor zorgen dat je altijd mobiel verbonden bent maar ook blijft. En ja, Apple staat ook op onze roadmap en we bevinden ons in het goedkeuringsproces. We moeten entitled worden, zodat we toegang gaan krijgen tot specifieke API’s binnen een Apple device. Eén ding leren we wel, echt snel gaat zo’n traject niet en ook hier is geduld een schone zaak, tja dat leer ik ondertussen wel met software ontwikkeling!

Dat is ooit bedacht tijdens een barbecue met mijn zoon Jelle. Ik was op zoek naar een bijzondere naam en Lyfo is een woordspeling van het woord Lifo en leven. Lifo is het Welse woord voor Flow. Wels is een Keltische taal die nog gesproken wordt in Wales, het woord Lifo ‘staat voor Flow of Life’, waarbij je je realiseert dat verandering altijd aanwezig is, niks is hetzelfde. De performance van het mobiele netwerk, dat verandert ook continue. Lyfo.NET zorgt dat je altijd verbonden bent. Lyfo staat dus eigenlijk voor de flow of communication en communicatie verandert voortdurend en daar komt het woord Lyfo.NET vandaan.

Terwijl je verbonden bent met een mobiel netwerk, kijkt Lyfo.NET voortdurend of er andere, betere mobiele netwerken beschikbaar zijn. Op het moment dat het netwerk, waar je op dat moment mee verbonden bent, niet langer voldoet aan ons algoritme NQI (Network Quality Index), laat Lyfo.NET je direct overschakelen naar het beste alternatieve netwerk. Dat komt met name tot uiting in de grensstreek, maar ook indoor. We hebben allemaal plekken waar de dekking van het mobiele netwerk niet goed is. Met onze oplossing is dit verleden tijd. En ja, ik hoor de kritische lezer al vragen; natuurlijk heb je wel een SIM kaart nodig die op alle mobiele netwerken kan. Lyfo.net zorgt met een dergelijke SIM kaart voor het snelle schakelen tussen alle mobiele netwerken, ook in Nederland!

Dat kunnen ze wel, maar dat is niet slim. Want met Lyfo.NET gaat een mobiele operator een nieuwe inkomstenstroom opstarten, waarbij een kentering ontstaat van méér voor minder. Laat me dit uitleggen; De markt in Nederland wordt niet groter en alle mobiele tarieven gaan ieder jaar naar beneden. Alle providers bieden meer data met meer snelheid aan en iedereen zit in diezelfde vijver te vissen. Oneerbiedig gezegd; Het is voor de operators alleen maar een spel van landjepik geworden. We hebben in Nederland drie operators en iedereen doet hetzelfde. Met Lyfo.NET kunnen ze het onderscheid maken en een nieuwe inkomstenstroom opstarten, middels Lyfo.net kunnen ze een hogere beschikbaarheid (QoS) bieden, dit is met name interessant voor missie kritische en bedrijf kritische gebruikers.

We hebben ontzettend veel getest bij grensovergangen. Een leuke anekdote is, dat we bij Hazeldonk Breda in een paar uur tijd wel 15 keer heen en weer zijn gereden naar België. Op één van die bewuste testdagen werden we aangehouden door de KMAR, met de vraag waarom we zo vaak heen en weer reden. Nou dat was een hilarisch moment en meteen een mooie kans om de KMAR uit te leggen wat onze software doet. Nou, het probleem van minder goede dekking in de grensstreek konden ze bevestigen!

Berg en Dal bij Nijmegen is ook een favoriete test locatie van ons. We hebben onze eigen SIMulators en in de software hebben we automatic testing ingebakken. Onze software testen zijn merendeel ook volledig geautomatiseerd. En ja, drivetesten is ook erg leuk om te doen om te ervaren hoe Lyfo.net zich in de praktijk gedraagt en soms is dat anders dan dat we bedacht hadden. Want een mobiel netwerk in relatie tot de omgeving gedraagt zich keer op keer anders.

De oplossing wordt ook commercieel gebruikt. Diverse veiligheidsdiensten gebruiken het al, zowel nationaal als internationaal. Verder maakt het loodswezen ook gebruik van onze oplossing. En we hebben in totaal meer dan 10 pilots draaien in verschillende landen. En ja, deze klantenfeedback helpt ons weer om het algoritme van Lyfo.net nog slimmer te maken.

Truphone zou voor ons juist dé ideale klant zijn, met hun presence in 190 landen. Ze beschikken over een Multi SIM oplossing, maar hebben geen mechanisme om over te kunnen schakelen naar andere netwerken. Dus mochten ze dit artikel lezen, we komen graag in contact met ze.

Nederland is onze home markt en bijna onze speeltuin. Dat klinkt een beetje raar, maar het gaat vooral over het kweken van bewustzijn, de launching consumers, zowel in de B2B en B2C hoek. Het is onze springplank naar de rest van de wereld.

Je ziet dat Nederland ideaal is om dingen te testen, het is overzichtelijk, we zijn een klein land en we zijn ‘gezegend’ met drie erg goede mobiele netwerken. Dit is in Duitsland al bijvoorbeeld heel anders. Ga de grens maar over en rij eens richting de Eiffel, in het ene dal heeft die provider dekking in het andere dal weer de ander, drama als je over dit soort netwerken echt missie kritische communicatie wil afhandelen. Verder, in het buitenland zijn de aantallen veel groter. We zijn daar bezig met pilots in de UK, Frankrijk, Spanje, België, de eerste stappen worden gezet in Duitsland en we hebben een pilot gestart in Zuid-Amerika, in Peru. We hebben Lyfo.NET gelanceerd op de Critical Communications World beurs in Madrid en mede daar komen deze leads vandaan. En de grap is, iedereen erkent dat Lyfo.NET dé oplossing is voor het probleem wat nu speelt.

We zijn erin geslaagd om met een tweede SIM-oplossing te komen. Dat betekent dat de eerste SIM, de operator SIM is. Dat noemen we het primaire pad. De tweede SIM is onze Post SIM (Luxemburgse SIM), het secundaire pad. Wij zijn geslaagd om binnen 100 milliseconden het datapad automatisch om te schakelen van de eerste SIM naar de tweede SIM. Wat betekent dit? Al het verkeer gaat altijd via de primaire SIM, bijvoorbeeld de T-Mobile SIM. Op het moment dat de T-Mobile dekking niet goed is, bijvoorbeeld op de Veluwe, of in een grensgebied, dan is de tweede SIM altijd al verbonden met een alternatief netwerk, bijv. met KPN of Vodafone. Zodra we detecteren dat de performance van de T-Mobile dekking onvoldoende is,  schakelen we automatisch over naar de tweede SIM. Dat gebeurt binnen 100 milliseconden. Zo hebben we de schakeltijd terug weten te brengen van 3 seconden voor de single SIM oplossing naar 100 milliseconden voor de DUO SIM oplossing en hebben daarbij ook Mobile Netwerk Redundancy geïntroduceerd.

Stel dat het core netwerk van T-Mobile een probleem heeft, dan heb je altijd nog bereik via de 2e SIM en dus het alternatieve netwerk. We zijn met onze oplossing eigenlijk getriggerd door de drie grote netwerkaudits van Vodafone van vorig jaar, die zijn drie keer onderuitgegaan met hun netwerk in een relatief korte periode. Elke mobiele operator heeft wel een keer een grote netwerkstoring, dat is gewoon een feit. En ik durf te stellen dat het in de komende periode alleen maar meer gaat worden, omdat alle mobiele netwerken gaan upgraden naar 5G en dat is best spannend. Er zijn bepaalde netwerken, waar hun core apparatuur van Huawei moeten worden omgezet naar bijvoorbeeld Europees brands als Ericsson of Nokia, dat zijn complexe operaties. Met Lyfo.net heb je Mobile Core Redundancy en zullen de mobiele applicaties dus geen hinder ondervinden van een dergelijke outage.

‘Mijn passie is niet mijn doel bereiken, maar mijn passie is genieten van de reis ernaartoe’

Er zijn veel partijen die een privaat netwerk hebben of overwegen om een privaat netwerk aan te schaffen en ja, dat was ook 1 van de succesnummers van RadioAccess. Het grootste probleem met private netwerken is, dat je op het Private netwerk in je eigen omgeving goed kunt bellen en kunt werken, maar de grote vraagt blijft altijd, wat als je van dat terrein afgaat, dan moet het nog steeds werken. De enige mogelijkheid is roaming tussen het publieke netwerk en het private netwerk. Dit zijn hele complexe oplossingen met interfaces. Heel veel private netwerken ondersteunen dit niet, maar in onze duo SIM oplossing is de tweede SIM een private SIM, dus je zit op het publieke netwerk op het moment dat je niet in de buurt bent van je private netwerk. Met het nieuwe Lyfo.NET kun je bellen en gebeld worden in je private omgeving en als het niet goed is bel je over het publieke netwerk. Ook de werking met de E-SIM werkt goed met onze oplossing. Elk toestel heeft tegenwoordig wel de mogelijkheid voor een Duo SIM.

Door een mix van eigen middelen en private equity. Ik heb twee investeerders in het bedrijf en gezamenlijk doen we dat. Wat ik wel geleerd heb is dat bij software ontwikkeling de kosten voor de baten gaan, haha, ‘t is een dure hobby, maar alle inspanningen en investeringen zijn het waard!

Er bestaat niet zoiets als een gemiddelde werkdag. Ik begin rond half 9 en mijn dag eindigt meestal rond half 7. Heel belangrijk is mijn vaste ankerpunt op de dag, dan ga ik even wandelen in het bos met mijn twee honden. Mijn dagen zijn best hectisch en ik heb te maken met verschillende mensen, projecten en pilots. Tijdens een boswandeling kom ik weer tot rust en kan ik mijn hoofd leegmaken en nieuwe inzichten opdoen.

Als ik niet naar buiten kan heb ik gelijk een rotdag. Het is best moeilijk om met mensen te werken, want mensen zijn bang voor verandering en alles wat wij doen is juist verandering. Ik sleep iedereen mee in die verandering en, tja, meestal loop ik wel wat op de troepen vooruit en moet soms een stapje terug doen om iedereen in het team weer aan te laten sluiten. Gaandeweg doen we allemaal nieuwe inzichten op, waarbij ik nog meer dingen wil verbeteren en veranderen. Het team wordt soms harstikke gek van mij, wij hebben voor onszelf een doel bepaald en daar gaan we naartoe. Eén van mijn gevleugelde uitspraken is: ‘Zonder wrijving geen glans’ en het wrijft soms best heel erg, dat realiseer ik mij al te goed’.

Dít is mijn passie, mijn weg ernaartoe. Mijn passie is niet mijn doel bereiken, maar genieten van de reis ernaartoe en van alles wat erop mijn pad komt. Met daarbij alle pieken en dalen. Ik geniet van de pieken en kan ontzettend balen van de dalen, maar de één kan niet zonder de ander. Zonder pieken, geen dalen. De stip aan de horizon is voor mij helder en ik geniet ontzettend van deze reis, iedere dag weer.

Er is niet echt één bijzonder moment te noemen. Ik heb meerdere momenten als heel bijzonder ervaren. Het meest bijzondere moment is het moment waarop ik voor mijzelf ben begonnen op de zolderkamer van mijn zoon. Ik had daarvoor altijd gewerkt voor grote bedrijven en kwam erachter dat werken in een bedrijf niet bij mij paste. Eind 2007 ben ik voor mijzelf begonnen en half 2008 wonnen we de eerste aanbesteding van een groot DAS Systeem. Vervolgens kwam alles in een stroomversnelling terecht en kon ik mijn team opbouwen en personeel aannemen. Een ander bijzonder moment was dat we het super-jacht van Steve Jobs van indoordekking mochten voorzien, zoiets maak je ook niet elke dag mee. Helaas heeft hij het niet meer mogen ervaren, ik had graag eens willen praten met hem over wat hem beweegt.

Over 5 jaar woon ik in Zuid-Portugal op een eigen resort. Misschien ben ik dan nog aan het werk, maar de noodzaak om in Nederland te werken, is er nu eigenlijk al niet meer. Als we iets hebben geleerd tijdens de corona periode, is het dat je overal kunt werken. Dus ik heb dan ook niet de noodzaak om in Nederland te blijven. Ik ben meer van het zuidelijk klimaat en ik vind de Nederlandse winters echt verschrikkelijk. Wonen en werken in Zuid-Portugal is een droom die ik graag wil ervaren. Eén ding weet ik zeker, ik zal altijd goed bereikbaar zijn middels Lyfo.net, want tjee die dekking in Portugal is nog wel een dingetje.

Altijd het laatste telecom en ICT nieuws in je mailbox.

TBM - de Business Tool voor ICT-reseller- is ooit gestart als magazine voor telecomkanaal en heeft zich ontwikkeld tot kennis- en netwerkplatform voor alle ICT-resellers actief in voice, collaboration en werkplekbeheer.

Typ hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk op Esc Esc om te annuleren.

We gebruiken cookies om je de beste ervaring op onze site te bieden.

Je kunt meer informatie vinden over welke cookies we gebruiken of deze uitschakelen in de instellingen .

Login to your account below.

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.

Strikt noodzakelijke cookie moet te allen tijde worden ingeschakeld, zodat we je voorkeuren voor cookie-instellingen kunnen opslaan.

Als je deze cookie uitschakelt, kunnen we je voorkeuren niet opslaan . Dit betekent dat elke keer dat je deze site bezoekt het nodig is om cookies weer in te schakelen of uit te schakelen.